Ovo morate da probate: Najbolji kolač od čokolade
Obavezno sačuvajte ovaj recept
Sastojci:
Za kore:
- 400 g brašna
- 350 g žutog šećera
- 50 g kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 3 jajeta
- 150 g pavlake
- kašičica ekstrakta od vanile
- 175 g neslanog putera – istopljenog, pa ohlađenog
- 125 ml ulja
- 300 ml hladne vode
Za glazuru:
- 175 g tamne čokolade, sa najmanje 70 odsto kakaoa
- 250 g nesoljenog putera, razmekšalog
- 275 g šećera u prahu
- kašičica ekstrakta od vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Puterom namažite kalup za tortu. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutite jaja, pavlaku i vanilu. Mikserom u trećoj posudi umutite rastopljeni maslac i ulje. Sjedninite sa sastojcima iz prve posude, mešajući mikserom - najmanjom brzinom. Dodajte sastojke iz druge posude, i mešajte dok se sve ne sjedni, pa potom sipajte u pleh. Pecite kolač 50-55 minuta. Ohladite.
Čokoladu za glazuru istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na ringli. U drugoj posudi umutite puter dok ne bude mekan i kremast, a zatim dodajte šećer u prahu (koji ste prethodno prosejali), pa mešajte sve dok masa ne postane "paperjasta". Zatim nežno dodajte vanilu i čokoladu, i mešajte dok masa ne bude sjajna i glatka. Rasecite ohlađeni kolač i nafilujte sa oko četvrtinom glazure, a ostatak plastičnom lopaticom rasporedite po vrhu i obodima kolača-torte. Ohladite i poslužite.
Uživajte!