ORGINALNI RECEPT ZA JEDNO OD NAJOMILJENIJIH JELA NA BALKANU Krompiruša izabrana za vicešampiona među pitama na svetu
Naš specijalitet osvojio je visoko drugo mesto u kategoriji slanih pita
Jedan od najpopularnijih svetskih sajtova koji prate gurmani je Taste Atlas, na kome posetioci iz celog sveta ostavljaju recenzije jela koja su probali na svojim putovanjima. Naš specijalitet osvojio je visoko drugo mesto u kategoriji slanih pita.
Krompir pita, koja je pored bureka omiljena pita mnogih Bosanaca i Hercegovaca. Očigledno za strance koji su je probali kod nas, najukusnija je.
Krompir pita je dobio ocenu 4,7 a ispred njega je samo mingrelska pita iz Gruzije sa ocenom 4,8. (Testo u kombinaciji sa sirom). Kreato pita iz Grčke je na trećem mestu i najsličnija je našem bureku od salgana. Pite koje nije preporučljivo probati su finski kalauko, britanska pita od svinjetine i francuski flamiš.
Originalni recept za krompirušu:
Sastojci
400 ml vode
600 g brašna
2 supene kašike ulja
6 srednjih krompira
1 veća glavica crnog luka
so
biber
svinjska mast ili ulja
Priprema
Umesiti testo od vode, brašna, ulje i malo soli, tako da se ne lepi za ruke.
Testo podeliti na dva dela i ostaviti na brašnom posutoj podlozi pokriveno salvetom da odmara.
Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati, sitno iseckati crni luk i posoliti po želji.
Jednu polovinu testa posle pola sata razviti na stolanjaku, staviti pet kašika zejtina ili masti, posuti isceđenim krompirom i uvijati kao za savijaču.
Staviti u podmazan pleh.
Tako uraditi i sa drugom polovinom testa.
Premazati odozgo sa dve kašike zejtina ili masti. Peci pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C dok ne porumeni. Sluziti uz jogurt ili kiselo mleko.