POVRĆE KOJE ČUVA ZDRAVLJE Odličan su izvor vitamina B i C, kao i kalijuma, koji regulišu rad srca i snižavaju krvni pritisak
Tikvice su povrće bez kojeg ne može da se zamisli prolećna trpeza, što zbog blagog ukusa, što zbog bezbroj načina pripreme
Mnoge domaćice od njih smišljaju slana jela, jer imaju takvu aromu da se odlično kombinuju sa raznim namirnicama.Osim što su ukusne, tikvice su i zdrave, pa se preporučuju onima koji žele da smršaju, izbace toksine iz organizma, ali i hidriraju kožu.
Pogledajte zašto ovu namirnicu treba da uvrstite u svakodnevni jelovnik.
Skidaju kilograme
Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 odsto ploda čini voda.Zato i ne čudi što se u samo 100 grama nalazi 16 kalorija.Ukoliko pazite na liniju, najbolje je da ih jedete grilovane, bez dodatka ulja.Ukoliko izgledate fit, probajte malo kaloričniji recept - zapečene tikvice sa sirom.
Jedu se i sirove
U kori tikvica nalazi se vitamini B i C, pa ih nije poželjno ljuštiti pre pripreme obroka.Možete da ih jedete i sirove, jer su tada zdravije zato što se ne gube dragoceni vitamini.Izrendajte ih i pomešajte sa još nekim povrćem, prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna i uživajte u ukusnoj salati.
Čiste creva
U 100 grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo povrće preporučuje osobama koje pate od opstipacije.Ovo povrće je odlično za probavu jer čisti creva od štetnih materija.
Regulišu pritisak
Tikvice su odličan izvor vitamina B i C, kao i kalijuma, koji regulišu rad srca i snižavaju krvni pritisak.Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa ih nemojte guliti pre upotrebe.
Hidriraju kožu
Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu.Isecite ih na kolutove i stavite na kožu da odstoje 20 minuta.
BONUS VIDEO: