Ukusan ručak: Pržena piletina u sosu od šampinjona
Sočno i mekano meso
Sastojci:
- 6 bataka sa zabatcima
- 400 gr svežih šampinjona
- 2 ravne kašike brašna + za valjanje
- 1 kašičica suvog začina
- so i biber
- sušen peršunov list
Priprema:
Batake razdvojiti, skinuti višak masnoće sa zabatka i svaki komad zaseći uz kost.
Posoliti i pobiberiti meso sa obe strane. ( za početnike to je po dva prstohvata soli za jedan komad mesa i prstohvat bibera )
Zatim svaki komad uvaljati u brašno i staviti na manju tacnu.
Zagrejati ulje u tiganju, količina ulja varira od veličine tiganja. Uglavnom, treba da imate ulja nekih 5mm.
Tiganj birajte najdublji koji imate, u suprotnom sve ćete morati da prebacujete u veću šerpu kada dodje sos.
Ulje ne treba da vam se zagreva na najjačoj vatri, nešto izmedju srednje i najjače.
Spustiti batake u vruće ulje i ostaviti da se prže nekoliko minuta sa jedne strane, okrenuti pa pržiti i sa druge strane.
Gotovo je kada su obe strane rumene. Odložiti na tanjir pa ponoviti postupak
i sa drugom turom, u manjem tiganju biće i treća.
Voditi računa da brašno koje otpadne sa bataka ne pocrni, treba da ostane svetlo braon boje.
Kada je meso gotovo masnoći i isprženom dodajete šampinjone isečene na listiće. Dolijte pola čaše vode i ostavite da se kuvaju.
Posebno umutite brašno sa 100 ml vode, lakse se umuti bez grudvica kada je manje vode, a onda dolijte 500 ml vode i začine ( suvi začin, so, biber, peršunov list, malo karija, kurkume, šta volite ).
Ovu mešavinu sipajte preko šampinjona tek kada višak vode iz šampinjona ispari.
Mešajte, smanjite vatru sok se malo ne zgusne.
Sklonite sa vatre tiganj i vratite batake, poslažite ih. Količina bataka može biti i manja pa ćete se lakše izboriti sa sudovima. Srazmerno tome smanjite i količinu sosa ili jednostavno ostavite ga više. Po želji.
Krčkati batake ovako na slaboj vatri nekih 30 minuta. Da toplota i sos probiju svuda.