Ovaj recept morate da probate: Posna štrudla sa makom
Topi se u ustima
Sastojci za testo:
- 200 ml vode
- 1 kašika šećera
- 7 gr suvog kvasca ( 20 – 25gr svežeg )
- 125 gr margarina
- 450 gr brašna + da se testo razvuče
Nadev:
- 400 gr mlevenog maka
- 150 gr šećera
- 2 kašike griza
- 300 ml čaja od kamilice ili koji volite
- 4 kašike pekmeza, najbolje domaći, ne mnogo čvrst
Priprema:
Preliti dve kesice čaja vrelom vodom i ostaviti minut – dva. Izvaditi kesice, dodati griz i šećer pa promešati.
Ovom masom preliti mak, radite dok je sve još uvek vrelo, izmešati pa dodati pekmez. Pogledajte da li je pregusto, ne sme biti mrvičasto, nego mazivo, ali opet ne preretko kako ne bi curelo.
Ostaviti da se hladi.
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti 5 minuta.
Pola mere brašna istresti u posudu, dodati iseckan margarin. Margarin neka bude sobne temperature kako bi se lakše ugradio u testo.
Zatim naliti kvasac i umesiti mekano testo.
Testo odmah podeliti na dva dela.
U pleh staviti papir za pečenje ili podmazati ga uljem.
Razviti testo na dužnu i širinu pleha, pa naneti pola nadeva preko cele površine. Ima ga dosta pa ne brinite da li možete svuda da razvučete.
Zatim uvijati, prvo malo širi deo do vas, prebaciti pa onda sa leve strane pa sa desne malo uviti te krajeve, a onda od sebe uviti celu štrudlu.
Isto uraditi i sa drugim testom. Otopiti malo margarina pa premazati testo i izbušiti nakoliko rupica kak se gornaj koa ne bi naduvala i odvojila.
Staviti u hladnu rernu pa uključiti na 180 stepeni.
Meni je trebalo tačno sat vremena od momenta kada sam je uključila.
Pečenu strudlu premazati margarinom i ostaviti da se ohladi.