DEVET RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO GAJITI OVU BILJKU Čuva srce, pokreće rad creva i detoksikuje organizam

informer/Alo.rs/J.M. | Žena 22.05.2022 14:30

Verovatno nema čoveka koji ne voli miris bosiljka a sigurno nema ljubitelja italijanske hrane koji može da zamisli picu ili špagete bez ovog začina. Za miris je zaslužna organska materija linalul, vrlo često korišćena u aromaterapiji

unsplash.com

Zbog toga je možda vreme da počnete da je uzgajate kod kuće jer ova biljka je blagorodna i "nagrađuje" na mnoge načine.

1. Saveznik u borbi protiv depresije

2. Čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema

3. Pokreće rad creva i pomaže pri detoksikaciji organizma

4. Poboljšava varenje

5. Štiti telo od nastanka dijabetesa

6. Odličan je afrodizijak

7. Sadrži antioksidante koji štite od pojave bolesti

8. Reguliše stres

9. Poseduje antimikrobna svojstva koja štite od virusa i infekcija

Čaj od bosiljka se lako priprema, bogat je vitaminima i mineralima i karakteriše ga prepoznatljiva aroma i ukus.

Čaj od bosiljka je dobar zbog izrazitog sedativnog dejstva, smiruje napetost, a takođe ima protivupalno dejstvo (opušta mišiće, sprečava razne infekcije), a delotvoran je i kod virusnih infekcija i prehlade. 

Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, čaj od bosiljka je dobar da se koristi za prehlade, kašalj i upale grla. Za upale grla je najbolje da se mlak čaj grgoće u grlu. 

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više