OVA BILJKA ŠTITI OD STRESA Ima i mnoga druga svojstva, a evo o čemu je reč
Bosiljak ima snažna antioksidansna svojstva, koja štite organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala
Istovremeno, svojstva bosiljka sprečavaju starenje ćelija i nastanak pojedinih vrsta karcinoma.
Beta-karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A predstavlja jedan od ključnih antioksidanasa, jer sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku,štiteći na taj način srce i krvne sudove.
Bosiljak jača i srčani mišić, delujući preventivno protiv nastanka infarkta.
Ova biljka smanjuje stres, jača imunitet, snižava holesterol, pospešuje rad metabolizma, reguliše krvni pritisak i šećer.
Ova biljka otklanja i stres
Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa, jer imaju adaptogena svojstva.
Takođe, bosiljak uništava više od 99 odsto bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa.
Kao diuretik, ova biljka pomaže pri smanjivanju nivoa mokraćne kiseline u telu, koja je glavni krivac za stvaranje kamenja u bubregu.
Bosiljak se dosta koristi i u kulinarstvu, kao čuveni pesto sos od bosiljka. Veoma je zastupljen u mediteranskoj ishrani, a koristi se i svež, kao dodatak raznim jelima.
PESTO OD BOSILJKA
Potrebno je
3 čena belog luka
100 g pinjola
150 g svežeg bosiljka
200 ml maslinovog ulja
so
beli biber
50 g parmezana
PRIPREMA
Beli luk narezati na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržiti na vatri ( bez ulja ) dok ne poprime zlatno – smeđu boju te ostaviti da se ohlade. Grubo naseckati bosiljak i pripremiti 200 ml maslinovog ulja. Štapnim mikserom izmiksati beli luk, hladne pinjole i bosiljak, potom dodati maslinovo ulje te nastaviti miksati dok se ne dobije kremasta, ali ne previše usitnjena masa. Dodati sitno rendani parmezan. Na kraju posoliti i pobiberiti po želji.
TINKTURA OD BOSILJKA
Ostavite 20 g sitno seckanih stabiljki bosiljka tokom 15 dana u 100 ml 70% alkohola. Nakon procesa mirovanja, tinkturu procedite i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Koristi se kao oblog za osip, za dezinfekciju rana ili kod uboda insekata.
ČAJ OD BOSILJKA
Dve kašičice usitnjenih listića ili jednu kašičicu suvog ili bosiljka u prahu, prelijte sa 250 ml vruće vode i ostavite par minuta da odstoji. Ovaj napitak je dobar zbog izrazitog umirujućeg dejstva, smiruje napetost i ima protivupalno dejstvo. Idealan je za prehlade, kašalj i upalu grla. Kod jačih upala grla savetuje se da mlak čaj grgoćete u grlu.
TONIK ZA LICE
250 g vode staviti da se kuva (kao za čaj). U međuvremenu 2-3 kašike svežeg bosiljka pritisnuti dok ne pusti sok u posudi (najbolje keramičkoj). Potom ga preliti prokuvanom vodom. Posudu ostaviti da odstoji 20 minuta. Zatim procediti. Kad se ohladi presuti u drugu posudu (poželjno sa pumpicom). Bočicu sa tonikom držati u frižideru. Tonik upotrebiti u roku od 5-7 dana . Koristiti tonik ujutru i uveče - kada želite da očistite lice ili da ga samo osvežite.
NAPOMENA: Da bi bosiljak imao pravo dejstvo, mora se brati u određeno doba i to u par navrata, najbolje je tokom leta pre cvetanja. I da, zbog sedativnog dejstva, ne preporučuje se trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.
BONUS VIDEO: