NAJBOLJI RECEPT ZA TRADICIONALNO JELO Gužvana gibanica, odozgo hrskava, a unutra je mekana i ukusna
Gužvana gibanica, sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
200 ml mleka
200 ml jogurta
100 ml ulja
200 ml kisele vode
100 gr kisele pavlake
250 g sira
1 kašičica praška za pecivo
soli po ukusu
Gužvana gibanica, priprema:
Fil:
Umutiti jaja, dodati mleko, jogurt, ulje, kiselu vodu i pavlaku. Sve izmešati. Posoliti po ukusu, dodati prašak za pecivo. Dodati oko 150 gr sira na krupnije komade. Blago izmešati fil kašikom.
Ređanje:
Nauljiti pleh. Poređati četiri kore na dno pleha, a krajeve kora ostaviti sa strane za završni deo gibanice. Premazati sa 4-5 kašika fila.
Odvojiti po jednu koru. Svaku koru umakati u fil, pogužvati i ređati.Tako redom: gužvati kore, umakati u fil i ređati u pleh dok ima mesta. Posuti ostatkom sira. Preko gužvanih kora staviti jednu koru (meni je pleh bio veći pa sam stavila dve kore), posuti sa 4-5 kašika fila.
Preko kora ponoviti postupak, ređati gužvane i umakane kore u fil.
Posuti ostatak sira.
Gibanicu preklopiti korama koje su ostale sa strane i premazati ostatkom fila. Blago viljuškom izbockati gibanicu.
Služiti je toplu, uz jogurt ili kiselo mleko!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)