Poslastica koju malo ko ne voli: Napravite sami urmašice
Po starinskom receptu
Sastojci
- 2 jajeta
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- brašna po potrebi
- pola praška za pecivo
Preliv:
- 9 šoljica šećera
- 11 šoljica vode
- 1 limun
Priprema
Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Kako biste dobili srednje tvrdu masu, treba da dodate brašno i prašak za pecivo. Od testa oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz rende (najsitnije rupice).
Urmašice složice u suvu tepsiju i pecite na 2020 stepeni dok ne porumene.
Za to vreme napraviti sirup tako što se šećer zalije vodom i promeša dobro kašikom da se šećer istopi. Zatim dodajte i sok od limuna.
Kada su urmašise ispečene, možete da ih zalijete sirupom i sačekajte da upiju preliv.