KO VOLI MIRIS MASLINA MORA JE IMATI I U SVOM VRTU Tajni sastojak je pesta
Maslinova trava ili Santolina viridis (Santolina rosmarinifolia) je jedinstvena aromatična biljka poznata po tome što njena vegetacija daje izvanredan miris masline. Izvorno je rasprostranjena na Mediteranu. Na našem podneblju je još zovu i santolina, pamučna lavanda i svetolin
Ova višegodišnja biljka sadi se u oktobru ili martu, a razmnožava vegetativno vršnim reznicama, najbolje u kasno leto.
Žbun maslinove trave može narasti od 20 do 60 centimetara u visinu.
Cvetanje se odvija tokom leta, u julu i avgustu kada ova biljka razvija prekrasne mirisne žute cvetove.Raste najčešće na kamenjarima i dobro osunčanim mestima i dobro podnosi sušu.
Naročito je popularna na zapadnom Mediteranu gde se uzgaja kao ukrasna i aromatična biljka.Gaje je zbog dekorativnosti i u kulinarske svrhe kao poseban začin, pišu lekovitebiljke.com
Maslinova trava koristi se i za pravljenje eteričnog ulja koje se kasnije upotrebljava u medicinske svrhe.U kulinarstvu se kao začin najčešće dodaje sosovima, salatama, i grilovanom mesu.
Pojačava ukus i miris te je tako neizostavni sastojak mnogih mediteranskih specijaliteta.Kao začin se koriste sveži i suvi izdanci ili listići tokom cele godine.
Santolina ili maslinova trava tajni je sastojak pesta đenoveze, a kao začin koristi se i u italijanskim picama i grčkoj caciki salati sa jogurtom.
BONUS VIDEO: