Idealan za sendvič ili hladno predjelo: Domaći sir sa maslinama
Jednostavna priprema
Sastojci
Potrebno je:
- 1,5 l mleka
- 1,5 kašičica soli
- 3 veća jajeta
- 375 g kisele pavlake
- 100 g zelenih maslina
Priprema
Jaja dobro umutiti sa pavlakom u jednoličnu smesu. Mleko posoliti i staviti da se kuva. Čim proključa, smanjiti vatru i neprestano mešajući, uliti jaja sa pavlakom.
Dodati masline narezane na kolutiće i nastaviti sa kuvanjem. Počeće da se stvaraju grudvice. Kad se odvoji surutka, sir je gotov.
Cediljku obložiti duplom gazom, ispod postaviti posudu u kojoj će se skupljati surutka, i izliti sir. Oblikovati ga, čvrsto zamotati gazu, da se što više ocedi, postaviti tanjir odozgo, i nešto teško preko, te ostaviti sir preko noći. Sledeći dan skinuti gazu i odložiti sir u frižider.