Prste da poližeš: Napravite gibanicu po starinskom receptu
Sigurno će vam se svideti
Potrebno vam je:
- 1 kg kora za gibanicu
- pet kašika kajmaka
- 1 kg belog mladog sira
- 5 jaja
- tri do četiri kašike masti
- 2 šolje mleka
- 1 pavlaka
- so
Recept:
U jednu posudu razbiti pet jaja, dodati pet kašika kajmaka, isitnjene kriške sira, tri kašike masti i dve šolje mleka i pavlaku po želji. Posoliti po želji. Kore za gibanicu staviti u veliku i duboku tepsiju i filovati prethodno pripremljenom smešom, red kora pa red fila, sve dok ne potrošite sve kore i fil. Gibanica mora da bude debela, tako da morate da nađete duboku tepsiju. Zadnju koru premazati žumancetom, izbušiti je viljuškom i staviti u rernu na pečenje na 250 stepeni. Peći oko 1 sat.