Po starinskom receptu: Napravite slatko od trešanja
Ukus koji vraća od detinjstva
Sastojci:
1 kg očišćenih trešanja
1,2 kg šećera
1 limun
1 štapić vanile
400 ml čaše vode
Priprema:
Trešnje dobro operite i očistite od lišća, peteljki i koštica.
U veću šerpu sipajte šećer, dolijte vodu i kuvajte na jakoj temperaturi gust sirup.
Kad je sirup gotov, spustite u njega trešnje. Nastavite s kuvanjem, pa dodajte štapić vanile i sok od limuna. Temperaturu ringle ne snižavajte.
Slatko je gotovo kad sirup dok ga sipate iz kašike ne teče u jednom mlazu, već u prekidima, tj. teškim kapima. Tada skinite penu i pokrijte vlažnom platnenom krpom.
Ostavite da stoji oko 12 sati. Pripremite čiste, suve teglice i sipajte slatko u njih, pazeći da u svakoj lepo rasporedite i plodove i tečnu masu.
Na teglice stavite celofan, zategnite ih gumicama i ostavite na prohladno mesto, u špajz ili podrum.
Do sledećeg proleća ne treba da brinete, ovako spremljeno slatko ostaće nepromenjeno sve vreme.