TRADICIONALNO JELO SRPSKE KUHINJE Punjene paprike, fantastični letnji ručak
Za iskusne domaćice ovo je jedno dobro poznato jelo kao ideja za ručak, dok mlađoj generaciji ostavljamo recept da pokušaju sami da naprave
Sastojci:
1 veća glavica crnog luka
800 gr mlevenog mesa
1 kašika suvog začina ( opciono )
1 kašičica soli
1 ravna kašičica bibera ili po želji više
1 kašičica peršunovog lista
150g pirinča / riže
7 – 8 komada većih babura paprika
100 ml ulja
1 puna kašika mekog brašna
1 kašičica mlevene, crvene paprike
500 – 750ml paradajz soka
Priprema:
Crni luk sitno iseckati.
Mlevenom mesu dodati crni luk i navedene začine, kao i opran pirinač.
Rukom dobro smesu izmesiti, da postane ujednačena.
Foto: Youtube/Printscreen
Opciono se stavlja jedno jaje, može i nemora. Neko stavi, a neko ne.
Papriku oprati pa joj odstraniti peteljku i seme ( izdubiti je ).
Napuniti nadevom papriku, ali ne baš skroz do vrha jer će smesa da nabubri.
Nije potrebno ičim zatvarati jer je masa kompaktna i neće cureti napolje.
Foto: Youtube/Printscreen
U veći lonac sipati ulje i zagrejati.
Dodati brašno i mešati dok ne postane blago žute boje.
Zatim dodati crvenu papriku, mešati 30ak sekundi pa naliti paradajz sok i otprilike litru vode.
Foto: Youtube/Printscreen
Poslagati papriku i naliti vode ako fali još, kako bi paprika bila prelivena.
Staviti da se juva na jaču vatru pa pre nego što provri smanjiti na srednju do slabiju i ostaviti 90 minuta da se kuva.
Paziti da voda ne uvri, ako je potrebno malo doliti vrele vode.
Na kraju probadi čorbu, ako je potrebno dosoliti i posuti peršunovim listom.
Servirati toplu.
Prijatno.
BONUS VIDEO