Brzo se sprema: Domaća pita sa zeljem
Preukusna i sa gotovim korama
Sezonu zelja uvek treba maksimalno iskoristiti, pa tako verujemo da se u vašem domu već uveliko napravila neka čorba ili sarma. Međutim, zelje je preukusno i kada se koristi za pripremu pite, čiji ukus vas definitivno neće ostaviti ravnodušnim.
Nekada se ova pita pravila u korama koje su se ručno razvijale, ali ako je pripremite na ovaj način, verujte nam, biće podjednako ukusna.
Biće gotova za oko sat vremena, taman na vreme da je poslužite za doručak ili večeru.
Sastojci:
- 600 g kora za pitu
- 250 g svežeg sira
- 300 g zelja
- 4 jajeta
- 300 ml kisele pavlake
- 2 kašike kukuruznog brašna
- malo soli
- 3 kašike ulja
Priprema:
Operite i očistite zelje, a zatim ga iseckajte na sitno i posolite ga. Stavite ga u dublju činiju i dodajte mu kiselu pavlaku, usitnjeni sir, celo jaje, ulje i brašno. Sve dobro izmešajte, a ukoliko ima potrebe, dodajte još soli. Pouljite tepsiju za pečenje, stavite tri kore, a zatim ih poprskajte sa malo ulja i ravnomerno po njima rasporedite tri kašike nadeva.
Nakon toga, ponovo stavite tri kore, poprskajte ih uljem i ponovo rasporedite fil. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav materijal. Poslednje bi trebalo da budu dve kore koje bi, pre pečenja, trebalo da poprskate sa malo ulja.
Stavite pitu u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Kada bude bila pečena, izvadite je iz rerne, pa pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Isecite pitu i služite je uz kiselo mleko ili jogurt.