DOMAĆICE SU OTKRILE TAJNU Evo kako treba pravilno čuvati krompir
Da bi se kvalitet krompira održao, potrebno je da se posle vađenja krompir očisti od primesa, blago isuši kako bi se izbeglo znojenje, i to sa temperaturom nižom za 2-3 stepena od trenutne temperature. Međutim, nikada ga ne treba držati pored jabuka
Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo gasa etilena koji može uzrokovati klijanje krompira, a uzrokuje i brže truljenje voća i povrća.
Beli luk takođe ispušta dosta gasova pa ga treba držati podalje od krompira.
Krompir se uvek treba skladištiti na hladno i mračno mesto. Najbolja mesta su podrumi i garaže, a može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada ga nemojte čuvati u frižideru jer je temperatura tamo preniska i pretvara krompirov skrob u šećer, te mu se menja ukus.
Takođe, najbolje ga je čuvati u papirnatoj kesi. Važno je da izbegavate da krompir stavljate u plastične kese jer mu one onemogućavaju "disanje" što uveliko skraćuje njegov rok trajanja, a osim papirnatih kesa, možete ga držati i u plastičnim posudama ili kartonskim kutijama.
Nemojte uklanjati klice iz krompira sve do njegove pripreme, jer to isto može ubrzati njegovo propadanje.
BONUS VIDEO: