RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE Nikad lakši način za pravljenje ovog fantastičnog tradicionalnog jela (VIDEO)
Obradujte ukućane ukusnim obrokom
Ukoliko ste ljubitelj testa, ovo je prava poslastica za vas! Originalne pazarske mantije se ne prelivaju kiselim mlekom i lukom, ali po želji to se može dodati.
Sastojci za tepsiju prečnika 40 cm:
Za testo:
- 700 g brašna tip 405
- 1 supena kašika soli
- 2 supene kašike ulja
- 420 ml vode
Za fil:
- 700 g mlevene junetine
- 70 ml hladne vode
- 50 ml ulja
- 400 g seckanog crnog luka
- 1/2 supene kašike soli
- biber po ukusu
Masnoća za jufke:
- 150 g putera
- 70 ml ulja
Priprema:
U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.
Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.
Za masnoću:
Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.
Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm.