FANTASTIČNI LIKER OD KAJSIJA Recept je veoma jednostavan, evo kako napraviti ovaj izvrstan napitak!
Damsko piće, koje pokreće sve razgovore.
Nekada je bilo nezamislivo da bogatija kuća nema voćne likere.
Pa, pošto je sezona voća, predlažemo da sladak napitak napravite od kajsija.
SASTOJCI:
1. kajsije očišćene -1 kg
2. šećer - 850 g
3. rakija - 850 ml
4. koštice kajsije - 8
5. šipka vanile - 1/2
6. karanfilić - 2
KAKO PRIPREMITI:
Raznih likera ima i od raznih sorti voća. Liker od kajsije se izdvaja svojom suptilnom notom. Nije popularan kao liker od oraščeta i višnje ali je jednako ako ne bolji od mnogih.
Ovo je recept još od moje prabake i ima neverovatan šmek koji ćete zavoleti. Potrebno je kilogram kajsija jako sitnih bukvalno kao veći orah recimo. To je dosta bitno jer te kajsije imaju prelep miris i ukus. Kilogram očišćenih raspolutite. Naravno vodite računa da su neprskane jer se ne ljušte.
Očistite 8 koštica od kajsija. Tegla treba da vam bude veća jer se mućka s vremena na vreme tako da gledajte da bude napunjena do pola.
Dno tegle pospite delom šećera pa dodajte dva karanfilića i šipku vanile. Poređajte kajsije deo pa stavite 3 semenke. Pa opet šećer, pa kajsije , pa semenke i tako dok ne utrošite.Prelijte preko rakiju. Da vas ne zbuni šećer će da padne na dno, bar deo. Što se tiče rakije gledajte da rakija bude bela, šljiva ili loza. I da ne bude meka.
Zatvorite dobro čistim novim poklopcem pa stavite na prozor direktno na sunce 30 dana. Na svakih 5 dana promućkajte zbog šećera da se lakše rastopi. Posle 30 dana dobro promešajte drvenom varjačom da kajsije otpuste još malo soka, pa procedite kroz duplu gazu dva puta. Stavite u staklenu flašu i zatvorite pampurom od plute.
A kajsije iskoristite za neke kolače. Ja ih iskreno volim u čokoladnim bombonama. Mogu i da se zamrznu.