Lagana i sočna: Pita sa breskvama i bademima
Uživaćete u svakom zalogaju
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- prstohvat soli
- kašika šećera u prahu
- 170 g putera
- jaje
- 1-2 kašike hladne vode
Za nadev:
- 700 g breskvi
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- kašika brašna
- četvrtina kašičica cimeta
- 150 ml milerama ili punomasne kisele pavlake
- plus šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Zamesite testo od navedenih sastojaka, formirajte loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru na pola sata. Breskve oljuštite i isecite na manje komade.
U drugoj posudi umutite jaja i šećer, dodajte brašno, cimet, a zatim mileram. Ohlađeno testo tanko razvaljajte i formirajte po kalupu za pite. Po testu rasporedite breskve i prelijte smesom od jaja i milerama.
Pecite 20 minuta na 180 stepeni, pospite listićima badema i pecite još dvadesetak minuta. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu.