FINA STARINSKA POSLASTICA Domaća sladoled torta, zasladiće vas i rashladiti
Recept pred vama jeste prilično star
Sladoled u nazivu daje garancije da će torta da nas i zasladi i rashladi, a recept pred vama jeste prilično star.
Kore od belanaca natopljene hladnim mlekom, vanila krema od žumanaca kuvanih na pari, kojoj se dodaje puding u mleku, al i ne mora ako želite da bude autentičnija.
Sastojci:
Za kore:
12 belanaca 12 kašika šećera 12 kašika brašna 6 kašika ulja
Za prelivanje:
3-4 dl mleka
Za krem:
12 žumanaca 12 kašika šećera 3 vanilin šećera 0.3 l mleka 2 pudinga od vanile 250 g putera/margarina
Za dekoraciju:
200 g šlaga 3 dl kisele vode
Priprema:
Kore:
Ulupajte 3 belanca u čvrst šam, pa dodajte 3 kašike šećera (jednu po jednu) i miksajte dok se ne rastvori.
Umešajte 1.5 kašiku ulja i 3 kašike brašna.
Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za tortu (fi 26 cm), te pecite u rerni zagrejanoj na 150 ºC oko 30 min.
Vruću koru prelijte sa amlo više od 1 dl hladnog mleka i ostavite da upije.
Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri takve kore.
Krem:
Žumance umutite sa šećerom, pa skuvajte u sudu nad parom il u mikrotalasnoj.
U šerpici zagrevajte 2 dl mleka i vanilin šećere do ključanja. Ostatak mleka pomešajte sa praškom za puding ukusa vanile i u mlazu sipajte u proključalo mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre i ohladite. Umutite omekšali puter/margarin i spojite ga prvo sa ohlađenim pudingom, a potom dodajte postepeno i ohlađen krem od žumanaca sve vreme muteći.
Postupak filovanja:
Na tacnu staviti prvu koru, nanesite trećinu fila, prekrijte drugom korom.
Premažite je drugom trećinom krema, stavite treću koru.
Namažite preostali kremom i završite slaganjem četvrtom korom.
Složenu tortu rashladite preko noći, pa je dekorišite šlagom koji ste umutili sa hladnom kiselom vodom.