FINA STARINSKA POSLASTICA Domaća sladoled torta, zasladiće vas i rashladiti

alo.rs/S.Ć. | Žena 14.07.2022 09:00

Recept pred vama jeste prilično star

Foto: Youtube/Printscreen

Sladoled u nazivu daje garancije da će torta da nas i zasladi i rashladi, a recept pred vama jeste prilično star.

Kore od belanaca natopljene hladnim mlekom, vanila krema od žumanaca kuvanih na pari, kojoj se dodaje puding u mleku, al i ne mora ako želite da bude autentičnija.

Sastojci:

Za kore:

12 belanaca 12 kašika šećera 12 kašika brašna 6 kašika ulja

Za prelivanje:

3-4 dl mleka

Za krem:

12 žumanaca 12 kašika šećera 3 vanilin šećera 0.3 l mleka 2 pudinga od vanile 250 g putera/margarina

Za dekoraciju:

200 g šlaga 3 dl kisele vode

Priprema:

Kore:

Ulupajte 3 belanca u čvrst šam, pa dodajte 3 kašike šećera (jednu po jednu) i miksajte dok se ne rastvori.

Umešajte 1.5 kašiku ulja i 3 kašike brašna.

Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za tortu (fi 26 cm), te pecite u rerni zagrejanoj na 150 ºC oko 30 min.

Vruću koru prelijte sa amlo više od 1 dl hladnog mleka i ostavite da upije.

Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri takve kore.

Krem:

Žumance umutite sa šećerom, pa skuvajte u sudu nad parom il u mikrotalasnoj.

U šerpici zagrevajte 2 dl mleka i vanilin šećere do ključanja. Ostatak mleka pomešajte sa praškom za puding ukusa vanile i u mlazu sipajte u proključalo mleko. Mešajte dok se ne zgusne, sklonite s vatre i ohladite. Umutite omekšali puter/margarin i spojite ga prvo sa ohlađenim pudingom, a potom dodajte postepeno i ohlađen krem od žumanaca sve vreme muteći.

Postupak filovanja:

Na tacnu staviti prvu koru, nanesite trećinu fila, prekrijte drugom korom.

Premažite je drugom trećinom krema, stavite treću koru.

Namažite preostali kremom i završite slaganjem četvrtom korom.

Složenu tortu rashladite preko noći, pa je dekorišite šlagom koji ste umutili sa hladnom kiselom vodom.

Expand player
Pogledajte više