EKSPERTI UPOZORAVAJU Ako dodajete so jelima, veće su šanse za preuranjenom smrću

informer/Alo.rs/J.M. | Žena 15.07.2022 21:20

Mnogi ljudi dodaju so tokom jela, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara i preuranjene smrti

Foto: Shutterstock

Posipanje nekoliko mrvica soli na večeru moglo bi da vas pošalje u rani grob, sugeriše velika studija.

Istraživači su pratili više od 500.000 Britanaca skoro deceniju.

Rezultati su pokazali da ljudi koji uvek dodaju više soli u svoje obroke, imaju 28 odsto veću verovatnoću da umru, pre nego što napune 75 godina, u poređenju sa onima koji je nikada ili retko dodaju.

Višak soli u vašem organizmu dovodi do zadržavanja vode u krvi, pritiska vaše krvne sudove i podiže krvni pritisak.

Ovo kasnije može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Smernice NHS kažu da odrasli ne bi trebalo da jedu više od 6 g soli dnevno. Deca bi trebalo da imaju još manje.

Međutim, stručnjaci kažu da so koja je "skrivena" u našoj hrani znači da mnogi ljudi jedu više soli nego što misle.

Kloi Mekartur, iz Britanske fondacije za srce, rekla je:

- Potrebno nam je malo soli u ishrani. Ali previše jedenja može dovesti do visokog krvnog pritiska, što zauzvrat povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Iako je ljudima uvek važno da vode računa o tome da dodaju previše soli u hranu, velika većina soli je već u hrani pre nego što je kupimo, što znači da konzumiramo više soli nego što mislimo.

Istraživači su odlučili da provere koliko ljudi dodaju soli u obroke.

Na početku, ljudi su pitani koliko često posipaju so po obroku - sa opcijama nikad/retko, ponekad, obično ili uvek.

Tokom prosečnog devetogodišnjeg praćenja, zabeleženo je oko 18.474 prevremenih smrti (mlađih od 75 godina).

Oko tri na svakih 100 ljudi, starosti između 40-69 godina prerano umire.

Novi proračuni za studiju, objavljeni u časopisu "European Heart Journal", sugerišu da bi jedna osoba od 100 koja dodaju so svojoj hrani mogla umreti mlada.

Profesor Lu Ki i tim su takođe izračunali za koliko godina su ljubitelji soli skratili svoje živote, u poređenju sa onima koji nisu dodavali so.

U dobi od 50 godina, oko 1,5 godine i 2,3 godine je smanjen očekivani životni vek žena i muškaraca koji su uvek dodavali so u hranu.

Naučnici su otkrili da je rizik od rane smrti blago smanjen kod ljudi koji su jeli najviše voća i povrća.

Profesor Ki je napisao:

- Čak i skromno smanjenje unosa natrijuma, dodavanjem manje ili nimalo soli u hranu za stolom, verovatno će dovesti do značajnih zdravstvenih koristi. Dodavanje soli u hranu za stolom je uobičajeno ponašanje u ishrani, direktno povezano sa dugoročnom preferencijom pojedinca za slanom hranom i uobičajenim unosom soli. U zapadnoj ishrani, dodavanje soli za stolom čini 6 do 20 odsto ukupnog unosa soli. I to pruža jedinstven način da se proceni povezanost između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti - kaže profesor i dodaje:

- Potrebne su dalje studije da bi se potvrdili nalazi pre nego što daju preporuke.

BONUS VIDEO:

Expand player
Pogledajte više