EKSPERTI UPOZORAVAJU Ako dodajete so jelima, veće su šanse za preuranjenom smrću
Mnogi ljudi dodaju so tokom jela, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara i preuranjene smrti
Posipanje nekoliko mrvica soli na večeru moglo bi da vas pošalje u rani grob, sugeriše velika studija.
Istraživači su pratili više od 500.000 Britanaca skoro deceniju.
Rezultati su pokazali da ljudi koji uvek dodaju više soli u svoje obroke, imaju 28 odsto veću verovatnoću da umru, pre nego što napune 75 godina, u poređenju sa onima koji je nikada ili retko dodaju.
Višak soli u vašem organizmu dovodi do zadržavanja vode u krvi, pritiska vaše krvne sudove i podiže krvni pritisak.
Ovo kasnije može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.
Smernice NHS kažu da odrasli ne bi trebalo da jedu više od 6 g soli dnevno. Deca bi trebalo da imaju još manje.
Međutim, stručnjaci kažu da so koja je "skrivena" u našoj hrani znači da mnogi ljudi jedu više soli nego što misle.
Kloi Mekartur, iz Britanske fondacije za srce, rekla je:
- Potrebno nam je malo soli u ishrani. Ali previše jedenja može dovesti do visokog krvnog pritiska, što zauzvrat povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Iako je ljudima uvek važno da vode računa o tome da dodaju previše soli u hranu, velika većina soli je već u hrani pre nego što je kupimo, što znači da konzumiramo više soli nego što mislimo.
Istraživači su odlučili da provere koliko ljudi dodaju soli u obroke.
Na početku, ljudi su pitani koliko često posipaju so po obroku - sa opcijama nikad/retko, ponekad, obično ili uvek.
Tokom prosečnog devetogodišnjeg praćenja, zabeleženo je oko 18.474 prevremenih smrti (mlađih od 75 godina).
Oko tri na svakih 100 ljudi, starosti između 40-69 godina prerano umire.
Novi proračuni za studiju, objavljeni u časopisu "European Heart Journal", sugerišu da bi jedna osoba od 100 koja dodaju so svojoj hrani mogla umreti mlada.
Profesor Lu Ki i tim su takođe izračunali za koliko godina su ljubitelji soli skratili svoje živote, u poređenju sa onima koji nisu dodavali so.
U dobi od 50 godina, oko 1,5 godine i 2,3 godine je smanjen očekivani životni vek žena i muškaraca koji su uvek dodavali so u hranu.
Naučnici su otkrili da je rizik od rane smrti blago smanjen kod ljudi koji su jeli najviše voća i povrća.
Profesor Ki je napisao:
- Čak i skromno smanjenje unosa natrijuma, dodavanjem manje ili nimalo soli u hranu za stolom, verovatno će dovesti do značajnih zdravstvenih koristi. Dodavanje soli u hranu za stolom je uobičajeno ponašanje u ishrani, direktno povezano sa dugoročnom preferencijom pojedinca za slanom hranom i uobičajenim unosom soli. U zapadnoj ishrani, dodavanje soli za stolom čini 6 do 20 odsto ukupnog unosa soli. I to pruža jedinstven način da se proceni povezanost između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti - kaže profesor i dodaje:
- Potrebne su dalje studije da bi se potvrdili nalazi pre nego što daju preporuke.
BONUS VIDEO: