NAPRAVITE VOĆNU MARKIZU Kraljica svih poslastica puna osvežavajućeg krema
Markiza torta je kraljica svih poslastica. Osim čokoladne, postoji i voćna varijanta
Topi se u ustima, a za njenu pripremu nije potrebno ni mnogo sastojaka, ni previše vremena.
U originalnoj verziji se pravi sa živim jajima, ali u ovom receptu fil se kratko kuva.
Savršeno kremasta i osvežavajuća, osvaja kako ukusom tako i izgledom, a najteži deo je da sačekate da se stegne.
Sastojci:
Za fil:
3 jajeta
120 g šećera u prahu
20 g brašna
20 g kukuruznog skroba
1 kašika ekstrakta vanile
500 ml mleka
250 ml slatke pavlake
I još:
300 g malina
300 g piškota
150 ml mleka
Priprema:
Piškote malo namočite u mleko, pa ih ređajte u krug, uz ivice kalupa prečnika 24 cm i na dno. Cela jaja pomešajte sa šećerom u prahu, pa ih ručno umutite. Dodajte brašno, skrob i ekstrakt vanile, pa ponovo sve sjedinite.
Sipajte mleko i kuvajte na umerenoj vatri, uz konstantno mešanje dok ne počne da se zgušnjava. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. U ohlađeni fil dodajte slatku pavlaku, pa mikserom sve umutite da dobijete ujednačen krem. Ubacite 100 grama malina i još jednom sve izmiksajte.
Smesu ulijte u kalup preko piškota i špatulicom lepo poravnajte. Ukrasite odozgo sa preostalim malinama. Tortu stavite u frižider na dva sata da se stegne. Nakon toga skinite prsten sa kalupa, secite i služite.
BONUS VIDEO: