Neodoljiv ukus: Recept za kukuruzne uštipke
Prste da poližeš
POTREBNO:
Za kremasti umak:
- ½ šolje pavlake
- 1 kašika majoneza
- sok od pola limete
- 2 kašičice čilija u prahu
- prstohvat soli
Za uštipke:
- 2 jaja
- ½ šolje mleka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice belog luka u prahu
- ½ kašičice crnog bibera
- 1 šolja brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
- 3 šolje zrna kukuruza
- 1 šolja narendanog čedar sira
- 2 kašike seckanog vlašca
- biljno ulje, za prženje
- izmrvljen sir i peršun za dekoraciju
PRIPREMA:
Za pripremu umaka potrebno je u manjoj posudi umutiti pavlaku, majonez, sok od limete, čili u prahu i so. Staviti u frižider dok se pripremaju uštipci.
Za pripremu uštipaka potrebno je u većoj posudi umutiti jaja, so, mleko, beli luk u prahu i biber. Dodati nakon toga brašno i prašak za pecivo. Na samom kraju umešati kukuruz, sir i vlašac. Zagrejati veći tiganj na srednjoj temperaturi i sipati u njega ulje. Kraj njega staviti tanjir obložen ubrusom.
Testo sipati kašikom u tiganj i lagano poravnati poleđinom kašike. Radeći u serijama, pržiti uštipke sa svake strane oko 2 minuta. Kada su gotovi prebaciti ih na ubrus da se ocede od masnoće. Pečene uštipke, dok su topli služiti sa prethodno pripremljenim umakom, sirom i peršunom.