DOMAĆI DŽEM OD KAJSIJA Isprobajte recept bez šećera
Iskoristite sezonu kajsija i napravite ukusan džem za celu porodicu
Donosimo vam recept za zdraviju varijantu, bez šećera.
Domaći džem od kajsija možete jesti na sve moguće načine: sa palačinkama, krofnama, u kiflicama.Vaše je samo da izaberete.
Za pripremu su vam potrebne samo zrele kajsije, jedna dublja šerpa, tegle i pouzdana ploča za kuvanje, da sve prođe brzo i efikasno!
Sve što treba da uradite je da dobro operete kajsije i odvojite ih od koštica, ali i flekica i truleži.
Koštice možete odmah izlomiti i izvaditi srž, kako bi svaki dan uzeli dve do tri, jer su poznate kao veoma zdrave.
Nakon što ste dobro očistili kajsije, stavite ih u šerpu i lagano kuvajte uz povremeno mešanje i dobićete divan džem. Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.
Ukoliko želite možete dodati malo vanile da ukus bude bogatiji.
Kada ste završili sa kuvanjem, vreme je da džem sipate u tegle do vrha i zatvorite ih metalnim poklopcem.
Napunjene tegle, okrenite naopako, na poklopac, pokrijte ubrusom i ostavite da se ohlade. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu. Džem je prijatnog ukusa, ali je malo kiselkast jer ne sadrži šećer. Jednom kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru.
Ovako vakumiran džem može da stoji par godina.
BONUS VIDEO: