MOĆNA VITAMINSKA ČORBA Ukoliko dodate ovaj začin, ukus će biti neverovatan
Nutricionista Branka Mirković otkrila je za kako se pravi posna, vitaminska čorba koja će nam biti idealan obrok za tople dane
0snova za čorbu:
1 supena kašika ulja najbolje maslinovog
2. 150 gr rendane šargarepe
3. 50 gr rendanog korena celera
4. 1 srednja glavica crnog luka
5. 4 čena belog luka
Dodaci od kojih zavisi ukus čorbe:
1. paradajz pasirani ili pelat 3 dl do 5 dl
2. 150 gr šargarepe šećene na kolutiće
3. paprika zelena
4. krompir na komade 150 gr
5. zeleno povrće, blitva, spanać, tikvice…
6. kupus mladi, keleraba
Začini: biber, so, crvena paprika, suvi začin
Sveži začini, peršun, celer list, mirođija, vlašac po želji i ukusu
Zakuvati sa:
1. umućeno jaje i polako preko viljuške zakuvati
2. umutiti jedno jaje, kašika ulja i kašika brašna, posoliti, dobro izmešati viljuškom. Kašicicom vaditi i zakuvati
3. posno : 1 supena kašika brašna, 1 kašika vode isti odnos i jedna kašika ulja, so, izmešati i vaditi kašikom i zakuvati
4. klasične knedle od griza 3 jaja, 3 kašike griza i 3 kašike ulja, so, ohladiti i zakuvati
Priprema:
Narendati šargarepu i koren celera, mogu se koristiti i stabljike celera, njih iseći popreko, iseckati crni luk i beli luk.
Samo malo zagrejati maslinovo ulje i dodati rendanu šargarepu i koren celera, kada povrće malo omekša dodati luk crni i beli, promešati i ostaviti da omekša, poklopiti i prodinstati.
Dodati ostalo povrće po zelji. Dodaje se povrće po dužini kuvanja odnosno tvrdoći. Ako dodajete blitvu ili spanać ono se dodaje na kraju. Prodinstati. Naliti paradajzom i vodom ili samo vodom i dodati suve začine, prokuvati. Kada je gotovo, iseckati sveže listove, peršuna, celera, mirođije po želji.
BONUS VIDEO: