Zamena za mleko: Banča čaj je pun kalcijuma i odličan za zdravlje
Tradicionalni napitak Japanaca
U Japanu se banča čaj svakodnevno pije jer ima nižu cenu od drugih japanskih zelenih čajeva.
Banča čaj se sastoji od preprženih listova japanskog zelenog čaja i sadrži visok procenat kalcijuma, vitamine A, B1, B2, B3, C i gvožđe.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma preporučuje se ženama u menopauzi i osobama koje boluju od osteoporoze, ali i deci jer ima nizak sadržaj teina.
Zanimljivo je da samo jedna šolja ovog čaja pokriva neophodan dnevni unos kalcijuma, pa se zbog toga smatra supermoćnim napitkom i preporučuje se osobama koje zbog intolerancije ne unose mlečno. Blagog je i prijatnog ukusa.
Preporuka je da se pije 20-ak minuta posle obroka.
Dobar je i za „detoksikaciju“ pa se preporučuje osobama koje piju mnogo lekova. Banča čaj može da pomogne i u snižavanju holesterola, ali i snižavanju telesne mase.
Ima antioksidativno i protivupalno dejstvo i značajan je u sprečavanju Alchajmerove bolesti i drugih bolesti koje su povezane sa starenjem.
Svaka vrsta čaja se sprema na poseban način, a banča čaj možete preliti ključalom vodom (kod nekih drugih vrsta čaja vruća voda uništava lekovite sastojke i čini ga gorkim).
Banča je blagog ukusa koji se pojačava ako su listovi duže potopljeni u vreloj vodi (nekoliko minuta). Vodite samo računa da ne pijete vreo čaj, već mlak.
Japanci u svoje zelene čajeve ne dodaju ni šećer ni mleko.