ISPROBAJTE OVAJ NARODNI RECEPT Za pravljenje tradicionalnog džema od kajsija
Jul i avgust mirišu na džemove koje su naše bake i majke pripremale
Nema dobrih domaćih krofni, ni palačinki bez pravog, ručno pravljenog džema od kajsija po tradicionalnim receptima koji smo nasledili od naših baka...
Sastojci:
1600 grama kajsija
1 kesica gustina (fiksera za džemove)
700 grama šećera
Priprema:
Kajsije operite, izvadite koštice i isecite na polovine ili kockice.
Fiksator za džemove promešajte sa šećerom, potom dodajte u voće i dobro promešajte. Možete ih izgnječiti rukama, kako bi kajsije opustile sok koji je neophodan za kuvanje.
Voćnu masu uz stalno mešanje zakuvajte na jakoj vatri.
Dok kuvate, skidajte penu i odmah potom sipajte u teglice. Zatvorite ih poklopcima s navojem, okrenite naopačke i pustite da odstoje otprilike 5 minuta na poklopcu. Proces kuvanja džema traje oko 40 minuta.
BONUS VIDEO: