SO I PUTER IDU I U KAFU Poboljšajte dejstvo omiljenog jutarnjeg napitka
Kao što je već poznato mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana. Budi ih, daje energiju, ubrzava metabolizam. Neki dodaju mleko, slatku pavlaku, drugi šećer, a da li znate zašto je dobro da je ponekad posolite ili da dodate komadić maslaca?
I jedno i drugo na prvi pomen mogu da vam zgroze omiljeni napitak, ali u svetu je ovo već postao trend.
Alton Braun, američki dijetetičar, objašnjava da dodavanje male količine soli poboljšava ukus kafe, čini je gušćom, a i neutrališe gorčinu.
- Na ovaj način smanjujete potrebu za šećerom, sprečavate gojenje, pogotovo ako ste veliki kafopija, a nijedan od korisnih sastojaka kafe, magnezijum i antioksidansi, neće se izgubiti - kaže Braun.
On savetuje da je na dve kašike mlevene kafe dovoljno staviti četvrtinu kašičice soli.
U kafu je dobro dodati i malo putera, jer, kako kaže Braun, to pojačava delotvornost kafe za čak pet puta.
- Zahvaljujući mastima u puteru, duže osećate sitost, pa možete i da izgubite na kilaži, a pri tom nećete gubiti energiju tokom dana.
Istraživanja su pokazala da ovaj napitak pomaže u smanjenju holesterola u krvi i da je dobar za krvne sudove - ističe Braun.
U toplu kafu umešajte puter "na vrh noža" i uživajte.
BONUS VIDEO: