Odličan za palačinke: Džem od kajsija
Prste da poližeš
Sastojci
Potrebno je:
- 2 kg očišćenih kajsija
- 1,2 kg šećera
- 4 kesice vanil šećera
Priprema
Oprane, očišćene, izmerene kajsije iseći na komade. U dublju šerpu ređati red kajsija red šećera. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru, da kajsije puste sok.
Staviti na ringlu i kuvati. Kad počne da vri i da se stvara pena, smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje oko pola sata. Skidati penu. Nakon pola sata,kajsije usitniti štapnim mikserom. Zatim smanjiti temperaturu na minimum i ukuvati, još oko pola sata, uz neprestano mešanje.
Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Izvadite malo džema na tacnu, ohladite i proverite gustinu, ako ostavlja trag na tacni onda je gotovo. Dodati i vanil šećer. Izmešati. Oprane i suve tegle staviti u rernu, zagrejati rernu na 100 C, zagrejati tegle oko 30 minuta.
Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u toplu, isključenu rernu da se tako ohlade. Kad se ohlade, zatvoriti tegle. Odložiti gde inače čuvate zimnicu.