Odličan za palačinke: Džem od kajsija
Foto: Shutterstock

Sastojci
Potrebno je:

  • 2 kg očišćenih kajsija
  • 1,2 kg šećera
  • 4 kesice vanil šećera

Priprema

Oprane, očišćene, izmerene kajsije iseći na komade. U dublju šerpu ređati red kajsija red šećera. Poklopiti i ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru, da kajsije puste sok.

Staviti na ringlu i kuvati. Kad počne da vri i da se stvara pena, smanjiti temperaturu i kuvati uz povremeno mešanje oko pola sata. Skidati penu. Nakon pola sata,kajsije usitniti štapnim mikserom. Zatim smanjiti temperaturu na minimum i ukuvati, još oko pola sata, uz neprestano mešanje.

Gotovo je kad varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Izvadite malo džema na tacnu, ohladite i proverite gustinu, ako ostavlja trag na tacni onda je gotovo. Dodati i vanil šećer. Izmešati. Oprane i suve tegle staviti u rernu, zagrejati rernu na 100 C, zagrejati tegle oko 30 minuta.

Topao džem sipati u tople tegle. Vratiti u toplu, isključenu rernu da se tako ohlade. Kad se ohlade, zatvoriti tegle. Odložiti gde inače čuvate zimnicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading