DA LI ČESTO JEDETE "S NOGU" I "NA BRZINU"? Evo zbog čega to nikako ne smete da radite
Sve češće ljudi preskaču obroke i jedu s nogu ili nezdravu hranu
Život većine ljudi danas ispunjen je mnogobrojnim obavezama i užurbanim tempom.
Kako bi sve stigli, mnogi se odlučuju da uzmu nešto usput iz pekare, na kioscima brze hrane ili da pojedu nešto "s nogu".
Ali ovo su izuzetno štetne navike, koje nisu nimalo bezazlene.
Istraživači sa Univerziteta u Sariju došli su do zaključka da ljudi koji jedu u hodu ili na brzinu, uglavnom se ne koncentrišu previše na ono što jedu, te mogu da povećaju unos hrane u toku dana.
Tako dolazi do povećanja telesne težine.
U ovom istraživanju posmatrano je 60 žena različite starosti.
Neke od njih bile su na dijeti, druge nisu, a sve žene jele su žitarice kao glavnu namirnicu ishrane. Uz to, bile su podeljene u tri grupe.
Prva grupa je tokom jela gledala seriiju, druga je šetala kroz hodnik dok je jela, a treća je sedela i jela i paralelno razgovarala sa prijateljima.
Nakon eksperimenta, učesnice su popunjuavale upitnike o tome kakav im se ukus hrane posle u toku dana sviđao i šta su jeli nakon toga.
Odgovori koji su bili ponuđeni jesu: grickalice, čokolada, šargarepa, grožđe i čips.
Rezultati su pokazali jedno zanimljivo poklapanje: osobe koje su u isto vreme jele i šetale, pojele su više grickalica i pet puta više čokolade od osoba koje su jele sedeći.
Džejn Ogden, profesorka na Univerzitetu u Sariju, koja je vodila ovo istraživanje, iznela je objašnjenje ove pojave.
Ona pretpostavlja da se ovo dešava zato što je hodanje snažan oblik skretanja pažnje koji remeti sposobnost čoveka da obrati pažnju na hranu koju unosi, njenu količinu i osećaj sitosti.
S druge strane, ljudi koji hodaju mogu smatrati da istovremeno jedu i vežbaju, odnosno troše kalorije, pa tako opravdavaju veću količinu hrane koju unose.
- Šetnja u toku jela izgleda ima veći uticaj na telesnu težinu nego obilan obrok za stolom, što, gledano dugoročno, može da dovede do povećanja telesne težine - rekla je profesorka i dodala:
- Kad se ne koncentrišemo potpuno na naše obroke u procesu uzimanja hrane, padamo u zamku bezumnog jedenja, ne pratimo niti prepoznajemo hranu koju upravo jedemo.
Istog mišljenja je i Dalija Kembel, portparolka Britanskog dijetetskog udruženja:
- Hvatanje sendviča ili užine u trku i prolazu može da bude veliki problem za one koji pokušavaju da izgube težinu. Mi predlažemo da sednete i jedete obrok bez obavljanja drugih poslova ili radnji, a ne da jedete dok radite nešto drugo, a najvažnije je da uživate u hrani.
Ako uživate u hrani i cenite ono što jedete, planirajući obroke, manje je verovatno da ćete posezati za nezdravim grickalicama tokom dana - rekla je Kembel.
BONUS VIDEO: