UNIŠTAVAJU IZNUTRA Ruska nutricionistkinja otkriva zašto treba jesti samo zelene banane
Prezrele banane mogu dovesti do povećanja telesne težine, visokog šećera u krvi i oštećenja jetre
Dijetetičar Jelena Solomatina rekla je za Moskva 24, da redovna konzumacija potamnelih banana može dovesti do povećanja telesne težine, visokog šećera u krvi i oštećenja jetre.
Specijalista je naglasila da snažno zatamnjenje banana može ukazivati na početak procesa truljenja.
Potpuno tamne banane – to je sve, procesi propadanja su počeli i kao i svako pokvareno voće, negativno utiče pre svega na jetru.
A to znači uništenje. Osim toga, tamne banane sadrže mnogo šećera, pa stručnjak ne savetuje da ih koriste osobama sa dijabetesom i prekomernom težinom.
„Što je banana zrelija, to se više šećera akumulira. A to znači da raste više glukoze u krvi. Banane su same po sebi visoko kalorične, a čak i ako nema problema sa insulinom, sa insulinskom rezistencijom i tendencijom povećanja nivoa šećera u krvi, sve isto: ako ovu energiju ne potrošimo, ona će se pretvoriti u mast“, kaže nutricionista.
Istovremeno, ne mogu sve tamne banane biti štetne, pojašnjava specijalista.
„Opet, važno je koliko su tamni: ako malo, onda je u redu. Postoje i tačke na bananama – ovo je uglavnom takva sorta”, kaže doktorka.
Za osobe sa osetljivošću na šećer, nutricionista preporučuje da jedu zelenije banane, koje neće mnogo povećati nivo glukoze u krvi.
Ranije je američka dijetetičarka Džuli Apton govorila o korisnim svojstvima banana.
Naročito sadrže mangan, vitamin C, 10% dnevne vrednosti kalijuma i 25% vitamina B. Takođe, pošto su prilično zadovoljavajući, ne sadrže nikakve masti. Stručnjaci iz Čikaga su otkrili da je sam miris banane dovoljan da smanji glad.
BONUS VIDEO