Sastojci
Za testo:
- 2 dl mlakog mleka
- 2 dl mlake vode
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 1 dl ulja
- oko 1 kg brašna
Za punjenje:
- 1 jaje
- 200 g sitnog sira
- po potrebi soli
Za premazivanje i posipanje:
- 1 jaje
- po želji krupne morske soli
- po želji susam
Priprema
U mlako mleko dodati kvasac i šećer, pa ostaviti da odstoji da se aktivira. U posudu za mešenje sipati nadošao kvasac, dodati mlaku vodu, ulje i so, pa brašnom zamesiti glatko testo. Podeliti ga na dva dela.
Radnu površinu nauljiti pa svaki deo uvaljati u ulje. Svaki deo iseći na 12 delova i formirati jufkice (dobijemo ukupno 24 loptice).
Margarin iseći na 4 dela. Rastanjiti na nauljenu površinu jednu jufkicu, premazati sa malo margarina. Zatim rastanjiti drugu pa opet namazati, ređati 6 jufkica jednu na drugu, šesta se ne premazuje. Zatim ga rastanjiti oklagijom, premazati margarinom i preklapati kao na slici (sa leve na desnu stranu, sa desne na levo, odozgo prema dole i odozdo prema gore). Ostaviti sa strane da se odmara. Na šest jufki ide četvrtina margarina.
Ponovite postupak sa preostalim jufkama. Ukupno se dobije 4 velikih testa premazanih margarinom. Svako testo rastanjiti oklagijom, malo pobrašnjaviti. Premazati delom margarina (ako nije ostalo margarina, može i uljem), uviti u rolat, seći na širinu dva prsta.
Praviti mala udubljenja i stavljati po kašičicu mešavine sira i jaja, zatvarati testo da ne ispadne sir, blago pritisnuti, pa okrenuti na drugu stranu, tako da prema dole bude strana sa sirom.
Premazati umućenim jajetom, posuti krupnom morskom solju i susamom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 20 minuta.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)