Bolji nego iz pekare: Domaći kroasani (RECEPT)
Prazni ili punjeni
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 pakovanje suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 80 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 150 g putera
Priprema:
U dublju činiju stavite brašno, so i šećer, pa dobro promešajte. U toplo mleko sipajte kvasac pa dobro izmešajte da nema grudvica. Sipajte u brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Testo dobro umesite najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori oko sat vremena.
Razvicute ga na debljinu oko 2 centimetra. Po testu poređajte kockice omekšalog putera, pa ga još jednom premesite. Razvijte ga još jednom u veliki krug debljine oko 1 cm. Testo isecite na jednake trouglove, pa svaki zarolajte.
Kroasane ređajte na pleh obložen pek papirom. Stavite ih u hladnu rernu, pa je uključite na 200 stepeni i kada se zagreje pecite ih još oko 10-15 minuta.