UKUSNIJA OD AJVARA Lovačka salata, broj 1 među teglama zimskih đakonija

alo.rs/S.Ć. | Žena 23.08.2022 23:06

Priprema je veoma jednostavna, a ukus jedinstven - nešto između ajvara, ljutenice i pinđura

Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ona se pravi od svega što vam je ostalo – paprike, paradajza, patlidžana, sa dodatkom šargarepe i crnog i belog luka.

Sastojci

1 l paradajz soka,
2 kg paprike,
500 g crnog luka,
500 g šargarepe,
100 g soli,
100 g šećera,
100 ml jabukovog sirćeta,
100 ml ulja,
2 kašike sušenog peršunovog lista, list lovora, po želji
6 čenova belog luka,
kesica konzervansa.

Priprema

Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku. Kuvati pola sata na srednjoj vatri. Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće. Pripremiti i beli luk, i njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka, dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom. Promešati pa ostaviti da se kuva između 90 i 120 minuta, u zavisnosti od toga koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, kao i jačine šporeta.

Posle sat i po proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi. Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi. Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji. Od ove mere dobije se 5 velikih tegli i jedna mala.

Tegle poređati u pleh, uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle. U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja. Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac. Ostavite gde inače držite ostalu zimnicu.

 

Expand player
Pogledajte više