OVE NAMIRNICE NE BI TREBALO ČESTO DA JEDETE Mogu da vam naprave haos u organizmu
Foto: Shutterstock

Unos pravih namirnica, odnosno zdrave hrane, preduslov je dobrog zdravlja.

Ukoliko generalno vodite računa o svojoj ishrani, o namirnicama koje unosite, načinu na koji pripremate hranu i nutritivnom bogatstvu, možete sebi nekada da priuštite i nešto manje zdravo, poput parčeta pice ili pljeskavice, bez ikakvih posledica.

Međutim, neke namirnice koje su same po sebi zdrave, ipak ne idu dobro u kombinaciji sa drugim namirnicama, koje su takođe nutritivno bogate i korisne.

1. Slanina i jaja

Većina ljudi voli da jede slaninu i jaja za doručak, ali nisu u potpunosti svesni da ova kombinacija nije naročito dobra.

Pošto su i jaja i slanina bogati proteinima, kao samostalne namirnice su dobre za čoveka, ali u kombinaciji mogu da izazovu različite probleme sa varenjem.

Kada pojedete dve namirnice sa visokim sadržajem proteina odjednom, telu će biti potrebno više vremena da svari hranu, jer se proteini najteže razgrađuju.

Pored toga, i jaja i slanina sadrže veliku količinu zasićenih masti.

Umeso slanine, neko povrće, poput paradajza ili avokada, mnogo je zdraviji i bolji izbor.

2. Jogurt i voće

Voće je najzdravije kada se jede samostalno. Kada se pomeša sa drugom hranom kao što je jogurt, može izazvati težak osećaj u stomaku, tako da voćni jogurt i nije najbolje rešenje za doručak.

Umesto voćam, u jogurt možete dodati malo cimeta, koji ima brojne koristi za vaše srce.

3. Voda i hrana

Mnogi imaju naviku da piju čašu vode uz obrok, ali to nije naročito preporučljivo. Prvo, može smanjiti količinu pljuvačke koju žlezde proizvode, a ona je veoma važna kada je u pitanju proces varenja.

Pored toga, ova kombinacija može da poveća i nivo insulina u vašem telu.

4. Pljeskavica sa pomfritom

I jedna i druga namirnica su poprilično nezdrave, ali ako se ne preteruje sa njihovom količinom, neće biti većih problema.

Ipak, ova uobičajena, mnogima i omiljena kombinacija, veoma je loša.

Nutricionisti čak kažu da je mnogo zdravije naručiti dve pljeskavice, umesto jedne sa pomfritom.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading