FANTASTIČNA ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA Brz i jednostavan desert, prava harmonija ukusa
Čokoladna torta bez brašna je prava poslastica za sve hedoniste
Kada se pomene čokoladna torta svi odmah pomisle na preuskunu poslasticu, ali sa mnogo kalorija.
U ovaj recept za savršenu sočnu čokoladnu tortu ne dodaje se brašno. Priprema nije previše komplikovana, sastojke za koru samo sjedinite i ispečete, a čokoladna glazura će joj dati savršenu završnicu.
Počastite sebe i svoje ukućane savršenom čokoladnom tortom, za koju će svi sigurno tražiti parče više. U smesu se dodaje kafa koja će joj dati prelepu aromu.
Sastojci:
Za tortu:
- 170 g tamne čokolade
- 113 g putera
- 150 g šećera
- 3 kašike instant kafe
- 3 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 45 g kakao praha
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 170 g crne čokolade
- 115 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stpeni, a okrugli pleh prečnika 20 cm obložite sa svih strana papirom za pečenje.
Otopite čokoladu i puter u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, uz konstantno mešanje dok ne dobijete glatku kremu.
Prebacite smesu u veliku posudu. Dodajte šećer, kafu, so i ektrakt vanile.
Dobo promešajte, pa dodajte jaja, kakao prah i još jednom sve lepo sjedinite uz pomoć ručne mutilice.
Sipajte testo u kalup za tortu, pa ga stavite u rernu i pecite oko 20 minuta.
U međuvremenu napravite čokoladnu ganaš glazuru.
Stavite slatku pavlaku u šerpicu i zagrevajte do vrenja.
Pre nego što počne da vri sklonite sa šporeta, dodajte izlomljenu čokoladu, pa mešajte da se lepo rastopi.
Prelijte tortu čokoladnom glazurom i uz pomoć špatule lepo poravnajte.
Stavite tortu u frižider na nekih sat vremena da se glazura stegne, pa secite na parčiće i služite.