SPREMITE URMAŠICE SA LEŠNICIMA Starinska poslastica koja je uvek rado viđena na trpezi
Ako se prisetimo detinjstva, shvatićemo da su naše bake često pravile urmašice, pa je vreme da se oprobate u spremanju ove poslastice
Sastojci:
2 jajeta (jedno žumanca ostavite sa strane)
1 šolja zdrobljenih lešnika
3 šolje brašna
250 g omekšanog putera
7 kašika griza
7 kašika šećera u prahu
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanilin šećera
Sirup
600 g (2,5 šolje) šećera
1 kriška limuna
600 ml vode
Priprema:
Pomešajte puter (rastopljen) sa dva jajeta u činiji.
Dodajte 7 kašika griza, 7 kašika šećera u prahu, 2 kašičice praška za pecivo, 2 kašike vanilin šećera i nastavite da mešate.
Osim toga, dodajte izdrobljene lešnike i tri šolje brašna dok mešate sve to.
Uzmite komade od testa i formirajte ovalni oblik.
Stavite kolačiće na pleh obložen pek papirom i premažite ih žumancetom koje ste odložili.
Uz pomoć viljuške nacrtajte liniju, pa pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Kolačice prebacite u vatrostalnu posudu, pa ih pospite sirupom, ali sačekajte da ga potpuno upiju.
BONUS VIDEO: