PRAKTIČNO, BRZO, BEZ LJUŠTENJA I KUVANJA Najbolji recept za sos od paradajza - samo 2 sastojka su potrebna
Ovaj sos je savršen kao dodatak bilo kom kuvanom jelu i kada pripremate špagete, ćufte u sosu ili kao premaz za pice i lazanje
Domaća zimnica predstavlja način da tokom najhladnijih meseci jedemo domaće, tradicionalno spremljene delikatese, po porodičnim receptima. Oko zimnice se vredi potruditi jer je bez konzervansa, prepuna vitamina, a uz to i autentičnih ukusa.
Svaki obrok predstavlja gozbu, jer imamo nešto zdravo, ukusno i osvežavajuće čak i tokom hladnih zimskih meseci.
Pored oprobanih i dugotrajnih recepata, mi vam dajemo i jedan krajnje jednostavan i brz način pripreme slane zimnice.
Ako baš nije neophodno, zašto biste se mučili sa sterilisanjem tegli i dugotrajnim procesom kiseljenja povrća? Paradajz za zimu možete da pripremite za svega nekoliko sati i to bez muke.
Uvek korisno jelo i nezaobilani sastojak brojnih srpskih specijaliteta, takođe i odlična opcija ako nemate vremena za klasičnu pripremu zimnice, jeste sos od paradajza. Evo kako da ga pripremiti.
Pre svega, povrće se mora temeljno da se opere. Zatim paradaz isecite na polovine, eventualno četvrtine. Rasporedite ga po dubljem plehu i posolite (ako više volite neslan, ne morate dodavati začin).
Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni C, otprilike sat do sat i po. S vremena na vreme proverite kako povrće izgleda, najbitnije je da višak vlage ispari i plod omekša. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, a potom ga ispasirajte protisnuvši ga kroz krupnije sito.
Dobijeni sos od paradajza izlijte u silikonske kalupe i stavite u zamrzivač. Kada se sos zaledio, prebacite ga u kesice i vratite u zamrzivač.
Ovaj sos je savršen kada pripremate špagete, ćufte u sosu ili kao premaz za pice i lazanje.