TOPI SE U USTIMA Napravite domaću baklavu sa orasima
Izbor najčešće pada na baklave ili tulumbe kada se uželimo nečeg slatkog, jer su prelivene sirupom i posle samo nekoliko zalogaja mogu da ublaže želju za šećerom.
Napravite baklavu od gotovih kora, sa orasima, prelivenu slatkim sirupom, ukoliko ste se uželeli proverenih starinskih kolača.
Potrebno je da hladnu baklavu prelijete sa vrelim sirupom, kako ne bi ostala suva.
Sastojci:
500 g kora sa pitu
300 g mlevenih oraha
100 ml ulja
1 limun
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Tepsiju premažite uljem, pa na dno tepsije stavite dve kore. Poprskajte ih uljem, sipajte malo mlevenih oraha, pa stavite novu koru koju ćete takođe poprskati uljem. Ređajte tako kore poprskane uljem i mlevene orahe dokle god ih sve ne utrošite.
Poslednje dve kore samo poprskajte uljem, pa isecite baklavu oštrim nožem i stavite da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni. Kad se baklava ispeče i prohladi, spremite sirup.
U šerpu sipajte šećer, vanilin šećer i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte dok ne proključa. Potom u sirup sipajte sok od jednog limuna, ostavite još malo da zapeni na ringli, pa tako vrelim sirupom zalijte baklavu i ostavite da odstoji nekoliko sati.
BONUS VIDEO: