PRODUŽITE ROK NAMIRNICAMA Evo šta treba da uradite
Uz pomoć trikova koje su podelile iskusne domaćice, produžite rok vašim namirnicama.
Kupus
Glavica kupusa, ukoliko je zamotate u papirnu kesu i stavite u frižider, može da traje oko mesec dana.
Kojom će se brzinom kvariti, zavisi i od toga da li je bila suva kada ste je stavili u frižider ili je pak bila vlažna.
Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite ubrusom.
Sveža cvekla
Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje.
Ako imate špajz ili podrumski prostor, možete je tamo smestiti, a ako nemate, poslužiće i frižider.
Prvo odstranite stabljiku i listove s ploda. Plod zatim zamotajte u papirnu kesu i odložite na suvo mesto.
Šargarepa
Ključ produžavanja roka trajanja šargarepe jeste u tome da je pravilno osušimo.
Šargarepa sama po sebi ispušta dosta vlage pa zbog toga može lakše istruliti.
Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirne ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem nakupljanja vlage pa ćete održati njenu svežinu.
Celer
On voli vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru.
Kada rasečete koren celera, ostatak samo dobro zamotajte i vratite u frižider, gde će bez problema izdržati još barem nedelju dana.
Lišće celera odložite u plastičnu kesu ili zamotajte u plastičnu foliju.
Beli luk
Iako je vrlo izdržljiv u raznim sredinama, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni i umerena vlaga.
Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi da klija.
BONUS VIDEO: