KOLIKO SE STAVLJA SIRĆETA, A KOLIKO VODE U ZIMNICU Trik iskusnih kuvarica uz koji ćete brzo ukiseliti svako povrće
Gotovo da nema povrća koje se ne može kiseliti, pa je ukiseljeno povrće prava poslastica za svaku dobru zimnicu.
Jesen se bliži i domaćice uveliko razmišljaju o pripremi zimnice. Ovaj period godine je idealan za domaću zimnicu od voća i povrća, bilo kiselog, kuvanog, pečenog ili pasiranog.
Iako se sada sve tegle mogu kupiti u samoposlugama i pijacama, naše domaćice i dalje vole da prave svoje zimnice po tradicionalnim receptima, koji se prenose s generacije na generaciju.
Međutim, kada prvi put pravite zimnicu, verovatno se zapitate koliko vode treba da dodate, a koliko sirćeta. Ako odlučite da kiselite povrće za, na primer, mešanu salatu, potrebno vam je sirće, voda, so, biber, šećer i naravno povrće po izboru.
U mešanu salatu možete staviti karfiol, šargarepu, papriku i krastavce. Povrće dobro operite i isecite na komade, u šerpu dodajte sirće, so, biber, šećer i vodu. Odnos vode i sirćeta za zimovanje je 4:1 (za 4 litra vode se koristi 1 litar sirćeta), a ostali začini su po želji. Nakon sečenja željeno povrće stavite u tegle i prelijte vrućim prelivom. Kada se prohladi stavite u frižider i posle 24 sata je spreman za jelo.