OSVEŽAVAJUĆI, LAGANI OBROK Musaka od tikvica i kiselog mleka, viši nivo ukusa
Dodatak uz meso ili uz neko suhomesnato ili posluženje tek onako. Upotreba je višestruka, a priprema više nego jednostavna
Potrebno je:
1kg tikvica
so
2 jaja
brašno za valjanje
masnoća za pohovanje
750-800g kiselog mleka
3-4 čena belog luka
po želji: seckani peršun, mirođija, vlašac
Priprema:
Oguliti iseći tikvice uzduž na parčad debljine 1/2 cm. Posoliti ih i ostaviti u đevđiru na sat vremena minimum da se ocede.
Kiselo mleko izmešati sa izgnječenim belim lukom.
Na dno kalupa staviti red pohovanih tikvica, pa premazati kiselim mlekom. Ponavljati postupak i završiti sa slojem kiselog mleka.
Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći. Pre služenja posuti seckanim peršunom ili mirođijom i slično.