ZDRAVE SU I SVI IH VOLIMO, ALI NE BI TREBALO DA IH KONZUMIRAMO SVAKI DAN Ovo je pet namirnica čiju upotrebu treba smanjiti
Ovih pet namirnica ne bi trebalo da konzumiramo svaki dan, koliko god one bile zdrave.
Konzumiranje i najzdravijeg proizvoda u velikim količinama može negativno da utiče na zdravlje.
Ovo je razlog zašto treba ograničiti unos određenih zdravih namirnica.
Zato što jedan proizvod, koliko god da je zdrav, nikada neće moći da obezbedi organizmu sve neophodne hranljive materije.
Postoj neke namirnice koje mnogi vole i jako su zdrave, a nikako ne bi trebalo da se jedu svakog dana.
Evo koje su to:
Povrće iz porodice kupusara
Povrće je bogato je antioksidantima i hranljivim materijama.
Međutim, prema naučnim studijama, njihova prekomerna konzumacija može da izazove hipotireozu, tj. nedostatak hormona štitne žlezde.
Ovo je posebno važno za osobe koje uzimaju hormonsku terapiju.
Ako baš ne možete da izdržati ni dan bez njih, trebalo bi da ih prvo propržite u tiganju ili skuvate sa nekim drugim namirnicama.
Tuna
Iako je zdrava jer sadrži omega 3 masne kiseline i znatnu količinu proteina, tuna je bogata živom.
Prekomerna konzumacija može dovesti do nagomilavanja velike količine ovog teškog metala u organizmu koji je posebno opasan za decu i trudnice.
Lekari savetuju da ne jedete tunu više od jednom nedeljno.
Suvo voće
Suvo voće sadrži mnogo više šećera nego sveže te je potrebno biti umeren u konzumiranju istog.
Musli i žitarice
Žitarice same po sebi nisu problem, već one koje su prerađene, a većina je takvih.
Čak i da ne sadrže veštačke šećere teško ćete naći žitarice koje su od celog zrna.
Proces prerade je takav da odstranjuje veliki deo hranljivih materija.
Paradajz iz konzerve
Sve konzervisane namirnice sadrže ostatke smolastih materija koje sadrže sintetički estrogen bisfenol-A.
Naučnici su odavno identifikovali njegovu ulogu u nastanku mnogih bolesti kao što su dijabetes, srčana obojenja i gojaznosti.
BONUS VIDEO: