DŽEM OD ARONIJE Gotov za manje od pola sata
Ukusan pekmez od aronije se pravi bez šećera pa ga mogu konzumirati osobe koje vode računa o ishrani.
Aronija je moćna bobica koja ima višestruki učinak na ljudski organizam, a bogata je mnogim antioksidantima i vitaminima.
Ukoliko ste probali sok od aronije, zašto ne biste napravili i ukusan pekmez.
Što je najbolje do svega nema dodatog šećera, te mogu da ga konzumiraju i dijabetičari.
Za pripremu jednostavnog pekmeza od aronije biće vam potrebno samo nekoliko sastojaka i par sterilisanih tegli, a uživaćete u njegovom ukusu tokom cele zime.
Sastojci:
1 kg aronije
1 kašičica cimeta
100 ml vode
1 limun
Priprema:
Bobice aronije je potrebno dobro oprati, pa ih sameljite štapnim mikserom.
Po potrebi dolivajte vodu za lakše mešanje.
Kada su bobice dobro iseckane, prebacite ih u šerpu i dodajte još 3 kašike vode, cimet i isceđen sok od limuna.
Kuvajte sve sastojke zajedno na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Vodite računa da vam ne zagori. Kada je pekmez skuvan, pažjivo ga sipajte u prethodno sterilisane tegle.
Zatvorite ih metalnim poklopcem i ostavite da se preko noći ohlade na sobnoj temperaturi umotane u ćebe.
Nakon toga ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja teglu držite u frižideru.
BONUS VIDEO: