SARAJEVSKI SPECIJALITET Fantastična krompiruša sa sudžukom, pita kakve nigde nema
Ko god voli onu klasičnu pitu s krompirom, ovu će sigurno obožavati
Sastojci:
300 g brašna, 400 g sudžuk kobasica, 1 kg oljuštenog krompira, 200 g kukuruznog brašna, 2 kašike mešavine začina, 1 glavica crnog luka, 150 ml vode, 200 ml kisele pavlake, ulje, so, mleveni crni biber.
Priprema:
Sudžuk iseći na tanke krugove. Glavicu crnog luka sitno iseckati. U većem sudu krupno izrendati krompir, pa dodati isečen sudžuk, crni luk i mešavinu začina. Posolimo i pobiberiti po ukusu, pa dobro izmešati.
Pripremiti testo:
U sud staviti brašno, posoliti, dodati kukuruzno brašno i vodu, pa rukom zamesiti testo. Izraditi testo na radnoj površini, pa podeliti na 4 jednaka dela.
Od svakog oklagijom razvući što tanju koru, pa naneti fil i uviti u rolat. Isto uraditi i sa ostalim korama. Okruglu tepsiju namazati uljem, savijati rolate u krug i ređati u tepsiju. Pitu premazati uljem i peći 30 minuta na 180 stepeni.
Pečenu pitu premazati provrelom vodom pomoću kuvarske četkice, a zatim naneti mešavinu od kisele pavlake i 50 ml provrele vode. Vratiti tepsiju u rernu i peći još 10 minuta na istoj temperaturi.