NAPRAVITE SLATKO OD DUNJA PREMA TRADICIONALNIM RECEPTIMA Dva načina pripreme za uživanje u jesenjim danima (RECEPT)
Većina ljudi se sa radošću i nostalgijom seća bakinih poslastica iz detinjstva. Slatko od dunja mnogima budi posebne emocije i danas.
Dunja spada u najzdraviju voćku koja vrvi od vitamina C, B1 I B2, cinka, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, bakra, natrijuma, karotena, mangana i dijetetskih vlakana.
Slatko od rendanih dunja
Sastojci:
3 kg dunja
100 gr oraha
2 kg šećera
500 ml vode
Priprema:
Ogulite i izrendajte dunje. Držite ih u činiji sa vodom da ne požute.
U veću šerpu stavite šećer i vodu da se prži dok ne postane smeđ.
Zatim, dodajte izrendane dinje i kuvajte uz povremeno skidanje pene.
Pred kraj dodajte limun isečen na kolutove i isitnjene orahe.
Kuvajte još pet minuta.
Dok je topao, sipajte u sterilisane tegle. Prekrijte krpom i ostavite da se ohladi. Hermetički zatvorite i čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Slatko od dunja na kockice
Sastojci:
1 kg dunja
1,2 kg šećera
1 limun
Priprema:
Oljuštite dunje i iseckajte na kockice. Stavite ih u šerpu punu hladne vode da ne potamne, a zatim u istoj kuvajte.
Kada proključa ostavite ih još par minuta, pa izadite i procedite.
U toj vodi dodajte šećer i skuvajte šećerni sirup, dodajte sok od limuna i dunje.
Kuvajte dok se tečnost ne zgusne. Sve vreme skidajte penu kašikom.
Kada je slatko gotovo, prekrijte mokrom krpom i ostavite da se hladi preko noći. Ujutru sipajte u tegle i dobro zatvorite.
BONUS VIDEO: