RECEPT ZA UKUSAN DODATAK RUČKU Spremite hrskav krompir sa jogurtom iz rerne
Kada pravite prilog uz glavno jelo, krompir je jednostavno savršen izbor.
Da li vam je potreban još jedan u nizu predloga za prilog od krompira?
Definitivno da, ako obratite pažnju na recept koji vam danas donosimo.
U pitanju je krompir sa slatko-slanom koricom kojoj poseban šmek daje ljuta harissa pasta.
Poseban trik koji ovaj specijalitet čini neodoljivim je umak od jogurta.
Potrebno:
Za pripremu krompira:
700 g krompira
1 kašika soli
Za harissa sos:
2 kašike harissa paste
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
2 čena belog luka, samlevena
Za preliv s jogurtom:
2 kašike sitno seckanog crvenog luka
5 kašika sitno seckanih pistaća
3 kašike seckanog peršuna
1 kašika seckanog origana
1 i po šolja jogurta (grčkog jogurta)
Priprema:
Zagrejati rernu do 200 stepeni.
Pleh za pečenje obložiti aluminijumskom folijom.
Krompir iseći, staviti u dublju šerpu, posoliti, preliti vodom i poklopiti.
Dovesti do ključanja i kuvati oko deset minuta.
Ocediti i ostaviti po strani da se ohladi.
Za pripremu sosa potrebno je u većoj posudi sjediniti harissa pastu, maslinovo ulje, med i beli luk.
Kada je krompir dovoljno ohlađen prebaciti ga u posudu sa harissa pastom i promešati.
Nakon toga prebaciti ga na pleh za pečenje.
Peći dok ne postane zlatno smeđe boje, oko dvadeset i pet minuta.
Okrenuti hvataljkama na pola pečenja na drugu stranu.
Za pripremu preliva potrebno je u manjoj posudi pomešati luk, pistaće, peršun i origano.
Prilikom serviranja, sipati na tanjir prvo jogurt, krompir i na kraju posuti miksom bilja.
BONUS VIDEO: