SAVRŠENO JELO PO RECEPTU ČUVENOG PISCA "Višegradski kupus", tradicionalni spoj ukusa i zdravlja u tanjiru
Ovo varivo jača i oživljava ceo organizam
Kupus je veoma zdrav, njime se u organizam unose najkvalitetniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za imunitet.
Koristi se preko cele godine,sirov ili kiseo, a ovaj recept za pripremu svežeg kupusa je proslavljen i jelo izuzetno ukusno i zdravo.
(po receptu Meše Selimovića)
Potrebno je:
800 g svežeg kupusa, 800 g juneće potrbušine, 100 g crvenog luka, 2 šargarepe, 100 g paprike, 200 g paradajza, veza peršuna, 40 g soli, biber u zrnu, 4 lovorova lista, dve-tri kašike ulja
Priprema:
Glavicu svežeg kupusa nasecite na velike kriške. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i dinstajte na vrlo malo ulja 20-ak minuta, a zatim meso stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, šargarepu narezanu, 2 veće paprike iseckane na kocke, 2 manja paradajza sameljite u njega dodajte malo seckanog svezeg bosiljka, i prelite preko, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite uz domaći sir.