OD SIROTINJSKOG JELA DO DELIKATESA Zlatiborski kačamak, čist ili sa "belim mrsom", poješćete ga u slast

alo.rs/S.Ć. | Žena 28.09.2022 10:04

U zlatiborskom kraju ponekad ga začinjenog zrelim kajmakom i sirom, svojim ukućanima spremaju iskusne domaćice, a vodeće je jelo u menijima elitnih restorana i hotela

Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:

  • 500 g belog kukuruznog brašna
  • 1,5 l vode
  • so

Priprema prema starinskom receptu:

Za manju količinu kačamaka u veću posudu staviti litar i po vode, te soli po ukusu. Vodu pustiti da provri. Dodati kukuruzno brašno koje ne treba mešati, ono treba da ostane na površini vode, kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri od 20 do 30 minuta.

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Važno je da vode bude dovoljno, da jelo ne zagori. Brašno se kuva i postepeno smanjuje, a kad ga nestane s površine onda kačamak treba promešati. Pošto bude gotov, kačamak prebaciti na posebnu dasku, na kojoj se i služi. Seče se na komade koncem ili drvenim nožem. U Srbiji se služi na razne načine: prelivenog mlekom i posoljen, ili sa sirom i kajmakom, nekad sve to pomešano. 

Expand player
Pogledajte više