OD SIROTINJSKOG JELA DO DELIKATESA Zlatiborski kačamak, čist ili sa "belim mrsom", poješćete ga u slast
U zlatiborskom kraju ponekad ga začinjenog zrelim kajmakom i sirom, svojim ukućanima spremaju iskusne domaćice, a vodeće je jelo u menijima elitnih restorana i hotela
Potrebno je:
- 500 g belog kukuruznog brašna
- 1,5 l vode
- so
Priprema prema starinskom receptu:
Za manju količinu kačamaka u veću posudu staviti litar i po vode, te soli po ukusu. Vodu pustiti da provri. Dodati kukuruzno brašno koje ne treba mešati, ono treba da ostane na površini vode, kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri od 20 do 30 minuta.
Foto: Youtube/Printscreen
Važno je da vode bude dovoljno, da jelo ne zagori. Brašno se kuva i postepeno smanjuje, a kad ga nestane s površine onda kačamak treba promešati. Pošto bude gotov, kačamak prebaciti na posebnu dasku, na kojoj se i služi. Seče se na komade koncem ili drvenim nožem. U Srbiji se služi na razne načine: prelivenog mlekom i posoljen, ili sa sirom i kajmakom, nekad sve to pomešano.